Prof. Dr. Murat Güvenç’in Ekibinde Yer Aldığı 15 No’lu Taksim Meydanı Projesi Finalde

20 Ekim 2020

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve İstanbul Planlama Ajansı’nın (İPA) ortak çalışması, “Taksim Kentsel Tasarım Yarışması” sonuçlandı. Prof. Dr. Murat Güvenç’in ekibinde yer aldığı 15 No’lu Taksim Kolektifi başlıklı proje finale kalan 3 proje arasında bulunuyor.

Taksim Meydanı için İstanbul Planlama Ajansı ve İBB Kültür Varlıkları Daire Başkanlığı işbirliğiyle düzenlenen “Taksim Kentsel Tasarım Yarışması” sonuçlandı ve ilk sırayı alan 3 proje belirlenerek 19 Ekim itibariyle halk oylamasına sunuldu. Kadir Has Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi ve İstanbul Çalışmaları Merkezi Müdürü Prof. Dr. Murat Güvenç’in ekibinde yer aldığı 15 No’lu Taksim Kolektifi başlıklı proje de oylamaya sunulan eşdeğer birinci projeler arasında bulunuyor. Proje ekibinde Prof. Dr. Murat Güvenç’in yanı sıra Şerif Süveydan, Burcu Sevinç Yılmaz, Rıfat Yılmaz, Süleyman Yıldız, Sezer Bahtiyar ve Herman Salm yer alıyor.

15 Sıra No’lu Proje – Taksim Kolektifi, projelerini şöyle tanıtıyor:
“Projemizde Taksim Meydanı’nın Gezi Parkı ile bütünleşerek farklı taleplere cevap verebilecek bir buluşma noktası haline gelmesini hedefledik.
Cumhuriyet Anıtı’nın meydan içindeki konumunu güçlendirmek için Cumhuriyet Caddesi ve AKM yönündeki iki eksen ağaçlarla gölgelenmiş konforlu yürüme ve dinlenme alanlarına dönüştürüldü. Böylece bu iki eksenin meydanı desteklemesi sağlandı.
Gezi Parkı’nın daha aktif kullanılması için parkın zaman içinde kaybettiği iki özelliği parka yeniden kazandıracağız. Projemizde önerilen yaya köprüsü hem Gezi’nin devamında Boğaz’a bakan manzara teraslarının hatırasını canlandırıyor, hem de AKM ve Atatürk Kitaplığı gibi kültür mekanları ile bağlantı kurarak Gezi’yi Maçka Parkı’na bağlıyor. Böylece meydana ve Gezi’ye yeni bir perspektif kazandırmayı hedefliyoruz. Yaya köprüsünün bir diğer katkısı da yakın dönemde artan turizm baskısını dengeleyecek şekilde Gezi Parkı ve Taksim ile Maçka ve Nişantaşı arasında yeni bir bağlantının kurulacak olmasıdır.

Talimhane’nin girişinde Anıt’ın çevresindeki dairesel meydanın tanımını güçlendirecek bir saçak ve bir etkinlik amfisi önerdik. Aynı noktada yer altındaki otobüs duraklarına gün ışığı almayı mümkün kılan yeni bir bağlantı tasarlandı.
Tramvay Taksim’in önemli simgelerinden biridir. Mevcut durumda Anıt’ın çevresinde sonlanan tramvay güzergahını Gezi Parkı’nın çevresinde dolaşacak şekilde uzatmayı, böylece Gezi Parkı’nın Taksim ile bağlantısını güçlendirmeyi hedefliyoruz.
Öte yandan halkın katılımı projemizin önemli bir parçası. Katılımı sadece bir temenni olmaktan çıkarıp Taksim Kolektifi adı altında somut bir program tanımı yaptık.
Meydanda ve parkta tanımladığımız uyarlanabilir etkinlik alanlarının kentli tarafından aktif bir şekilde kullanıldığı, kentlinin taleplerini dile getirip tercihini kullandığı bir katılım süreci öngörüyoruz.

Taksim’i yeniden uzun süreli bir inşaat sürecine sokmadan, mümkün olan en az müdahale ile en büyük faydayı sağlamak amacındayız. Etaplı bir imalat süreci ile Taksim’in gündelik yaşamını aksatmadan dönüşümü sağlayacağız.”

15 No’lu Taksim Kolektifi başlıklı projenin tanıtım videosu:

 

 

Taksim Meydanı için İstanbul Planlama Ajansı ve İBB Kültür Varlıkları Daire Başkanlığı işbirliğiyle düzenlenen tasarım yarışmasında 146 proje başvurusu yapılmıştı.

 

 

Halk oylamasına katılmak için https://istanbulsenin.org/ adresine giderek oy verebilirsiniz.

Leave A Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir